Project Description
Боза „Жити“

Бозата е характерно за България и Балканския регион гъсто питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от ръж и пшеница и е изключително здравословен продукт.
Ето защо, не пропускайте възможността я опитате .

Съставки: ръж, пшеница, подсладители: аспартам, захарин, ацесулфам, цикламат, консервант: калиев сорбат.

Нетно количество: разфасовки от 330 гр.,500 гр., 1 л. и 2 л., Съхранение: да се съхранява на сухо и прохладно място!

За 100 мл. продукт:
Енергийна стойност | 27,24 kcal |
1472,10 kJ | |
Мазнини | 0,2 g |
– от които наситени мастни киселини | 0,1 g |
Белтък | 1,07g |
Въглехидрати | 5,74 g |
– от които захари | 2,31 g |
Натриев хлорид | 0,1 g |
– от който натрий | 0,5 g |
Боза „Жити“
Интересни факти за бозата
История
Има достоверни сведения, че тази уникална напитка – бозата, е била позната в древна Месопотамия, в земите между Тигър и Ефрат, преди повече от 8000 години. Поради високите си хранителни качества и благотворно въздействие върху организма тя получава изключителна популярност в Османската империя, където била включена в задължителния рацион на войската – за сила и висок дух. Според знаменитите „Пътеписи“ на Евлия Челеби, известен турски поет, историк и пътешественик, през XVII век само в Истанбул е имало над 300 работилници за нейното производство.
Здравословно
Бозата е добро питие за кърмачки, тъй като усилва отделянето на мляко. Кърмещите майки могат да приемат всекидневно по 1/2 – 1 л боза, пък и повече. Болестните микроорганизми бързо загиват в условията на млечнокиселата и оцетно-алкохолната ферментация. Ето защо бозата притежава и противомикробно действие, подобно на киселото мляко.
Витамини
Бозата съдържа и минерални вещества — натрий, калий, калций, магнезий, желязо, силиций и някои микроелементи като манган, цинк, ванадий, молибден и др. От витамините най-много е застъпена групата В — В1, В2, В6, В12, РР, пантотенова и фолиева киселина и др.