Project Description

Боза „Жити“

Бозата е характерно за България и Балканския регион гъсто питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от ръж и пшеница и е изключително здравословен продукт.

Ето защо, не пропускайте възможността я опитате .

Съставки: ръж, пшеница, подсладители: аспартам, захарин, ацесулфам, цикламат, консервант: калиев сорбат.

Нетно количество: разфасовки от 330 гр.,500 гр., 1 л. и 2 л., Съхранение: да се съхранява на сухо и прохладно място!

За 100 мл. продукт:

Енергийна стойност 27,24 kcal
1472,10 kJ
Мазнини 0,2 g
– от които наситени мастни киселини 0,1 g
Белтък 1,07g
Въглехидрати 5,74 g
– от които захари 2,31 g
Натриев хлорид 0,1 g
– от който натрий 0,5 g

Боза „Жити“

Интересни факти за бозата

История

Има достоверни сведения, че тази уникална напитка – бозата, е била позната в древна Месопотамия, в земите между Тигър и Ефрат, преди повече от 8000 години. Поради високите си хранителни качества и благотворно въздействие върху организма тя получава изключителна популярност в Османската империя, където била включена в задължителния рацион на войската – за сила и висок дух. Според знаменитите „Пътеписи“ на Евлия Челеби, известен турски поет, историк и пътешественик, през XVII век само в Истанбул е имало над 300 работилници за нейното производство.

Здравословно

Бозата е добро питие за кърмачки, тъй като усилва отделянето на мляко. Кърмещите майки могат да приемат всекидневно по 1/2 – 1 л боза, пък и повече. Болестните микроорганизми бързо загиват в условията на млечнокиселата и оцетно-алкохолната ферментация. Ето защо бозата притежава и противомикробно действие, подобно на киселото мляко.

Витамини

Бозата съдържа и минерални вещества — натрий, калий, калций, магнезий, желязо, силиций и някои микроелементи като манган, цинк, ванадий, молибден и др. От витамините най-много е застъпена групата В — В1, В2, В6, В12, РР, пантотенова и фолиева киселина и др.