Крем за печене Лешник 10 кг.
Старите траки, древните елини, а по-кьсно и славяните на Балканския полуостров са отглеждали просо. Гъстата каша от смлени с помощта на примитивни каменни мелници просени зърна е била любимо ястие на траките. Разредената с вода каша, оставена да ферментира, е била използвана като освежително питие, наред с медовината.100 г боза дават 50 до 86 калории. Сега у нас бозата се произвежда от пшеничени Зърна, пшеничено, ръжено или просено брашно, което се вари и след това се подлага на ферментация с помощта на специални млечнокисели и спиртни микроорганизми.
Различните видове боза съдържат 6-9 на сто захар, около 8,5 на сто нишесте, около 1 на сто алкохол, малко белтъчини. При ферментацията се образуват въгледвуокис, оцетна и млечна киселина, които й придават разхладителния вкус и специфичния аромат.
Макронутриентите в 100 милилитра ориентировъчно са: белтъчини – 8,4 грама, мазнини – 2,3 грама, въглехидрати 65,42 грама. По-важните микронутриенти, които следва да се отбележат, са: калций -14 милиграма, и фосфор – 327 милиграма. 100 г боза дават 50 до 86 калории.
Болестните микроорганизми бързо загиват в условията на млечно-киселата и оцетно-алкохолната ферментация. Ето защо бозата притежава и противомикробно действие, подобно на киселото мляко.
Боза в опаковка от 330 мл. 100 г боза дават 50 до 86 калории. Бозата е също така добро питие за кърмещите майки, тъй като усилва лактацията. Кърмачките може да приемат всекидневно по половин – един литър боза.
Болестните микроорганизми бързо загиват в условията на млечно-киселата и оцетно-алкохолната ферментация. Ето защо бозата притежава и противомикробно действие, подобно на киселото мляко.
Енергийна стойност | 351.84 kcal |
1472.10 kJ | |
Мазнини | 0.2 g |
– от които наситени мастни киселини | 0.2 g |
Белтък | 1.0 g |
Въглехидрати | 87.96 g |
– от които захари | 87.96 g |
Натриев хлорид | 0,100 g |
– от който натрий | 0,05 g |